Zdrowe koktajle to prosty oraz szybki sposób na dostarczenie wielu korzystnych makro – i mikroelementów. Dzięki nim można przemycić mnóstwo warzyw i owoców, szczególnie tych, które mają bardzo korzystny wpływ na zdrowie, a nie należą do naszych ulubionych. Zielone napoje to bogactwo właściwości odżywczych. Są w stanie pomóc m.in. w walce z wolnymi rodnikami, wspomóc redukcję tkanki tłuszczowej oraz dostarczyć dodatkowej energii organizmowi. Dowiedz się jak przygotować zielone smoothie!
Spis treści
Zielone koktajle – dlaczego warto je pić?
Charakterystyczną cechą zielonych koktajli jest to, że można w nich zawrzeć bardzo dużą ilość warzyw i owoców. Ponadto, produkty te cechują się dość niską kalorycznością i jednocześnie wysoką zawartością składników odżywczych. Stanowią one cenne źródło witamin i minerałów dla naszego organizmu, jednocześnie dostarczają sporo błonnika, który zapewnia uczucie sytości. Dlatego są też w stanie na dość długo nasycić.
Ponadto wypijanie ich może mieć korzystny wpływ na układ trawienny, a także wspomagać eliminację toksyn z organizmu.
Koktajle to źródło witamin i minerałów
W składzie zielonych koktajli znajdziemy dość dużą zawartość witaminy A, która jest uznawana za witaminę młodości. Przede wszystkim do jej korzyści należy poprawa wzroku, rozpromienienie cery, a także zdolność do podniesienia odporności. Innymi witaminami, które możemy znaleźć w prozdrowotnych napojach, są C i E. Wykazują się one dość dużą zawartością żelaza. W składzie prozdrowotnych koktajli tego typu często występuje także witamina B9, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego i krwionośnego.
Jedzenie odpowiedniej porcji warzyw i owoców może być prostsze
Sporo osób ma problem z dostarczeniem minimum 5-6 porcji świeżych warzyw dziennie. Według specjalistów powinno się dostarczać około 400 g warzyw i owoców dziennie. Same badania w 2015 roku przeprowadzonego przez Instytut Millward Brown dowiodło, że wśród Polaków zaledwie siedem procent dostarcza odpowiednią porcję tych produktów.
Jakie jest zatem rozwiązanie?
Rozwiązaniem są warzywne soki, które mogą pomóc uzupełnić niezbędne składniki odżywcze w łatwo przyswajalnej formie. Wystarczy wyciskarka do warzyw lub owoców albo prosty blender, aby móc sobie taki koktajl przygotować. Dużą zaletą koktajli jest również to, że mają bardzo pozytywny wpływ na organizm, a jednocześnie są szybkie w przygotowaniu.
O czym warto pamiętać, przygotowując zdrowe koktajle?
W przygotowaniu koktajli dobrą praktyką jest również łączenie warzyw zielonolistnych, takich jak sałata, jarmuż czy szpinak, z owocami, jak ananas czy mango, a także wodą.
Spośród owoców warto decydować się na te, które mają kremową konsystencję, jak banany, truskawki czy awokado. Oczywiście przy wyborze dobrze jest kierować się sezonowością z uwagi na to, że produkty w tym okresie są najzdrowsze.
Koktajle to również świetny posiłek, w którym można przemycić różnego rodzaju ziarna, takie jak siemię lniane czy sezam, które dzięki wysokiej zawartości błonnika zwiększają uczucie sytości.
Jeśli chodzi o podkręcenie smaku koktajli, tutaj można wykorzystać imbir, który również ma swoje właściwości zdrowotne, cytrynę czy miód.
Przepisy na zielone koktajle
Zielony koktajl z mango
Co będzie potrzebne do przygotowania?
- pół szklanki świeżych liści kolendry lub pietruszki
- 1 mango
- pół ananasa
- pół awokado
- 1,5 szklanki świeżych liści szpinaku
- 2 szklanki wody
Sposób przygotowania
Warzywa, owoce umieść w blenderze. Następnie dodaj wodę i całość zblenduj.
Zielony koktajl z awokado i jabłkiem
Co będzie potrzebne do przygotowania?
- 1 awokado
- 2 jabłka
- 2 banany
- świeżo wyciśnięty sok z cytryny
- 2 garście świeżego szpinaku
- 2 szklanki wody (lub mniej, jeśli wolisz gęstszy napój)
- 2 łyżki siemienia lnianego
Sposób przygotowania
Warzywa, owoce umieść w blenderze. Następnie dodaj wodę, siemię lniane i całość zblenduj.
Wskazówka: warto dodać mrożonego banana.
Zielony koktajl z selerem naciowym
Co będzie potrzebne do przygotowania?
- 1 łodyga selera naciowego, pozbawiona włókien
- 1 dojrzałe kiwi
- obrany ogórek ( 10 cm)
- garść szpinaku
- 1/4 dojrzałego awokado, obranego
- 1 łyżka otrąb
- 2 szklanki wody lub soku jabłkowego 100%
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki umieść w blenderze, a następnie zmiksuj.
Błędy w przygotowaniu koktajli – jak ich unikać?
Jeśli chodzi o przygotowanie zielonych koktajli, przede wszystkim pierwszą ważną wskazówką jest spożywanie ich od razu po przygotowaniu, aby uniknąć utleniania witamin oraz enzymów. Warto również wypijać je powoli z uwagi na to, że proces trawienia rozpoczyna się już w jamie ustnej.
Podczas samego blendowania składników na koktajl warto pamiętać, aby robić to tylko tak długo, jak jest to potrzebne, i unikać zbyt długiej pracy blendera, ponieważ może to prowadzić do większych strat cennych składników odżywczych, a także negatywnie wpłynąć na sam smak.
Ponadto, zielone koktajle oferują wiele możliwości, więc nie warto ograniczać się jedynie do popularnego szpinaku, pietruszki, jabłka w połączeniu z wodą. Można dodać praktycznie każdy owoc i warzywo, a wszystkie będą miały swoje unikalne właściwości.
Po więcej przepisów zapraszamy tutaj!